2020. szeptember 27., vasárnap

Eladó Doór Ferenc: Tájképes, Képcsarnokos festménye - Jelenlegi ára: 56 000 Ft


Doór Ferenc (1918 - 2015. ) Tájkép, mérete: 60 * 80 cm + keret, olaj farost, jbl. Doór, modern keretben. Hátoldalán: Képcsarnok Vállalat címkéje.
Doór Ferenc (Petrilla, 1918 - 2015., Szentendre):  magyar festő-grafikus, „ A Duna és Szentendre szerelmese.  1918. június 14-én született Erdélyben, a Hunyad megyei Petrillán. 1938-1941 között a Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István tanítványa, később tanársegédje volt. A háborút követően három év szibériai hadifogság következett, majd szabadulása után bekapcsolódott a művészeti élet vérkeringésébe, 1957-ben a Művészeti Alap és a Képzőművészeti Szövetség tagja lett.
Számos kiállítása volt Magyarországon és külföldön, évtizedeken keresztül dolgozott Szentendrén és az alkotóházak alkotói közösségében Szigligeten, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen és Mártélyon.  A nagybányai festészet tanulságait folytató festészetében a természeti témák és emberalakok gazdag színvilággal, összefogott formálással, kiegyensúlyozott kompozícióban jelennek meg. Olaj- és vízfestményei anyagszerűek, fő kifejezési elemük a szín és a fény.
Munkásságáról maga így írt: “ munkámmal igyekeztem hűen követni művészeti elképzeléseimet – megörökíteni a mindennapok életképeiben rejlő szépséget -, emberi sorsok apró örömét és bánatát, korunkat s a változást, egy-egy táj jellegzetes időtlen hangulatát”.
A nagybányai festőiskolai hagyományokon alapuló festészetében természeti és emberalakos témákat dolgozott fel élénk színekkel, erős fény-árnyék kontraszttal. Olaj- és vízfestményein a fény és colorit a meghatározó kifejezőeszközök.
Ahogyan magáról vallja: „ munkámmal igyekeztem hűen követni művészeti elképzeléseimet – megörökíteni a mindennapok életképeiben rejlő szépséget -, emberi sorsok apró örömét és bánatát, korunkat s a változást, egy-egy táj jellegzetes időtlen hangulatát”.
Doór Ferenc 2011-ben a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.
Művek közgyűjteményekben:
Déri Múzeum, Debrecen
Magyar Nemzeti Galéria, Budapest
Sárospataki Múzeum, Sárospatak
Gabrovo
Plovdiv
Szozopol (BG).
Eredetiségére örök pénzvisszafizetési garanciát vállalok!


Jelenlegi ára: 56 000 Ft
Az aukció vége: 2020-09-28 10:42 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése